schupi 2008.11.23. 18:33

Muffinok! ( édes )

Epres muffin zabpehellyel

Hozzávalók: ( 12 db-hoz )

* 20 dkg liszt

* 2 evőkanál zabpehely

* 1 tasak sütőpor

* 20 dkg eper

* 2 tojás

* 10 dkg barna cukor

* 10 dkg puha vaj

* 2 dl tejföl

* 50 ml tej

* 10 dkg natúr krémsajt

* porcukor

Elkészítés:

A tojásokat keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot , a vajat, a tejfölt és a tejet, habosra keverjük.

A lisztet elkeverjük egy másik tálban a zabpehellyel, a sütőporral, ezután a tojásos masszához öntjük, a tésztát simára keverjük, majd 15 percig pihentetjük a tálban.

Azután a megtisztított eper felét tetszés szerinti kockára vágjuk és a tésztába keverjük.

A muffinsütőt , ha akarjuk kibélelhetjük muffinpapírral, kétharmadáig megtöltjük tésztával.

Előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt muffinokra 1-1 kávéskanál krémsajtot kanalazunk, majd mindegyiket félbe vágott eperrel díszítjük.Finoman megszórjuk porcukorral.

 

Körtés-csokis muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:
# A muffinhoz:
# 20 dkg liszt
# 1 csomag sütőpor
# 10 dkg cukor
# csipet só
# 3 egész tojás
# 12 dkg olvasztott sütőmargarin
# vaníliaaroma
# 10 dkg apróra vágott étcsoki
# 20 dkg megtisztított, felvágott körte
# A díszítésez:
# 5 dkg étcsoki
# 1 teáskanál étolaj

Elkészítés: A lisztet a sütőporral egy edénybe szitálom. Hozzáadom a cukrot és egy csipet sót. Ezekhez jön a feldarabolt körte ill. az étcsoki. A tojást felverem. Hozzáadom az olvasztott margarint és egy kis vaníliaaromát. A tojásos keveréket a száraz hozzávalókhoz adom, gyorsan összedolgozom. Ha nem elég folyékony a tészta, tehetünk bele egy pici tejet, de a körte nedvessége miatt ez nem szükséges. A tésztát vajazott muffinformába rakom, légkeverős sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütöm. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, különben összeesik a muffin! Ha kész, az 5 dkg étcsokit gőzfürdőn megolvasztom. Az étolajat a csokihoz adom, és a muffinokra csöpögtetem.

Megjegyzés:
Nagyon gyors és nem lehet elrontani. A csoki-körte kombináció pedig egyszerűen isteni!

oroszlán25 receptje

Egzotikus muffin

  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg egzotikus aszalt gyülölcs keverék
  • 1-1 kiskanál fahéj és őrölt szegfűszeg
  • 2 egész tojás
  • 12 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl rum
  • 0,5 dl tej
Elkészítés: A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket beleforgatjuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük. A felvert egész tojásokat, az olvasztott vajat, a mézet, a rumot és a tejet egy másik tálban összekeverjük, összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Simára kevejük, végül a tésztát a muffinforma kivajazott (vagy kapszlizott) mélyedéseibe adagoljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

 

Barackos muffin

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 20 dkg barna cukor
  • 20 dkg sárgabarack lekvár
  • 40 dkg joghurt
  • 1 dl olaj
Elkészítés: A hozzávalókat simára keverjük, majd kivajazott (vagy papírral bélelt) muffinsütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.

Epres muffin

(kb. 12 darabhoz)

Hozzávalók:

Tésztához:

125 g földieper
175 g lágyvaj vagy margarin
125 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
4 közepes méretű tojás
175 g búzaliszt
1 csapot teás kanál Dr. Oetker Sütőpor
50 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
Kb. 3 evőkanál tej
100 g kókuszreszelék

Mázhoz:

100 g eperdzsem

Sütőforma:

12-es muffin forma
Kevés vaj és búzaliszt

Előkészítés:

A muffin formát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

Tészta:

Egy keverőedényben a lágyvajat vagy margarint konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vanillincukrot, és tovább keverjük. A tojást egyenként kb. félpercenként a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet, keményítőt és a sütőport összekeverjük, és a tejjel felváltva két adagban a konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán a masszához keverjük. Utoljára a kókuszreszeléket adjuk a masszához. A muffinformát 1-1 evőkanálnyi masszával megtöltjük, az eper darabokkal megszórjuk, majd a maradék masszával befedjük. Végül a formát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

Sütés után a muffint még kb. 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a formából eltávolítva sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Máz:

Az eperdzsemet egy szitán átpasszírozzuk, felmelegítjük, majd a muffint a mázzal bevonjuk, és ízlés szerint citromfűvel díszítjük.

Citromos-mákos muffin

(Kb. 12 db)

Hozzávalók:

Tésztához:

1 tojás (közepes méretű)
50 ml napraforgó olaj
150 ml joghurt
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
130 g búzaliszt
50 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
1 és fél teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
15 g darált mák

Mázhoz:

125 g porcukor
1 citrom leve
Kevés darált mák díszítéshez

Előkészítés:

A muffin sütőformát kivajazzuk vagy papírformával kibéleljük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A tojást, az olajat, a joghurtot, a cukrot, a vanillincukrot, és reszelt citromhéjat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán rövid idő alatt jól elkeverjük.
A lisztet az étkezési keményítővel és a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, hozzáadjuk a darált mákot, és konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük. Két evőkanál segítségével a tésztát a muffin sütőformában egyenletesen elosztjuk, a sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: Kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

A süteményt 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a sütőformából kivéve egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot egy evőkanál szűrt citromlével elkeverjük úgy, hogy sima, sűrű masszát kapjunk. A mázzal a kihűlt muffinok tetejét egy kenőecset segítségével megkenjük, majd azonnal, még a máz megszilárdulása előtt a félretett mákkal megszórjuk.

Tipp:

Díszítéshez a mák helyett használhatunk egyéb színes cukor dekorációt: Dr. Oetker színes Tortadarát, Dr. Oetker Decor Gyöngyöket vagy Dr. Oetker Princess Lillifee Dekorszívet vagy Dekorgyöngyöt.

 

 

1 komment

Címkék: muffinok

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr96784581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérleg 2008.11.26. 14:18:47

Azért spórolós mert vannak helyek ahol már 190F körül lehet 25dkg túrót venni, abból 2 csomag 400Ft... és nagyon finom, másodiknak, vagy desszertnek is. .. Ha szépre akarom, mert mondjuk vendég van, akkor előveszem a kék lapostányért, a tányéron 3 helyre teszek egy -egy kanál tejfölt, és ebbe "ültetem" a gombócokat...+ a tetejére, nagyon pici tejfölt csurgatok....:-)
süti beállítások módosítása