Oroszlán25 2008.12.15. 08:48

Tippek!

Nem tudom, önök hogy vannak vele, de minket bizony elkényelmesített családunk új tagja: az autónk. Néhány hónap leforgása alatt azt vettük észre, hogy lassan már a szomszédba sem tudunk elmenni nélküle. Nem túlzás azt mondanom, hogy újra meg kellett tanulnunk járni.

Belegondoltak abba, hogy mennyi mindent kellene ugyanígy újratanulnunk: örülni a víznek,a fénynek, a melegnek- hálát adni mindenért, ami a miénk. És elsősorban nem elpazarolni a természet kincseit. Hogyan?

1. Nem kell mindig autóba pattanni

A gépjárművek szén-dioxid kibocsátása állandóan mérgezi levegőnket, ezért már azzal is sokat tehetünk környezetünkért, ha autó helyett tömegközlekedési eszközöket, kerékpárt vagy saját lábainkat használjuk.

Ne járassa az autót feleslegesen, ha 10 másodpercnél hosszabb ideig álldogál vele(lámpánál vagy dugóban).

2. Hő(siesen)

Szigetelje ablakait (szigetelő csíkkal), házának falait, a fűtési szezonban húzza le a redőnyöket (vagy használjon függönyöket).

3. Figyeljen a világításra!

Tapasztalatból tudom, hogy már kisgyerekeket is elég korán rá lehet szoktatni arra, hogy ha valahonnan kimennek, akkor kapcsolják le a lámpákat.

A szakértők azt javasolják egyébként, hogy jobb, ha halogénizzókat választunk, hisz ezzel már  kb. 20% energiát takaríthatunk meg a hagyományos izzóhoz képest. Aki viszont kompakt fénycsöveket használ, az még jobban jár, hiszen ezek fogyasztása egyötöde az azonos teljesítményű izzólámpának.

4. Stop a vízfogyasztásnak!

Nem kell feleslegesen folyatni a vizet! Apró dolog, de külföldi ismerősöm megdöbbenve állapította meg, hogy a magyarok fogmosás közben megállás nélkül folyatják a vizet.

Ügyeljen arra, hogy a mosógép tele legyen, amikor mosni akar, a wc-ben pedig víztakarékos tartályt használjon! Nem is hinné, de egy csöpögő csap is nyeli a pénzt: a melegvízcsap csepegése havi 150-200 liter melegvíz elfolyását is eredményezheti.

 5. Fűtés, de hogyan?

Nem épp az energiatakarékosság szándékára utal például egy túlfűtött panellakás, ahol a lakók télen is kénytelenek az utcára fűteni.

Ahol viszont egyedi fűtés van, figyeljünk arra, hogy éjszakára illetve akkor, ha elhagyjuk a lakást, vegyük lejjebb a fűtést. Jó szolgálatot tehet egy megfelelő termosztát.

Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20, a hálószobában 18, a konyhában 20, a fürdőszobában pedig 24 fok.

 6. Hűtő

A hűtő helyét igyekezzen jól megválasztani: erre a jól szellőző, száraz helyiség a legideálisabb. Ez azért fontos, mert a környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése 5%-kal növelheti a fogyasztást. Ügyeljen arra, hogy a hűtő ajtaját lehetőleg ritkán nyissa ki, rövid időre.

Praktikus tanács: a mélyhűtött élelmiszert a hűtőszekrényben olvassza fel.

www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr96823675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása