• Elektromos berendezések:egy mini sütőben sokkal gyorsabban lehet megsütni a pizzát,mint egy beépített nagy sütőben és még ENERGIÁT IS TAKARÍTHATUNK MEG!Akár az áramszámla háromnegyed részét is megsporolhatjuk.Sütés elött érdemes eltávolítani azokat a rácsokat,amiket nem használunk.Kapcsoljuk ki 10 perccel a sütőt,mielött kész lenne az étel,hiszen a sütő folyamatosan hül ki.
  • Tűzhely:a gyorsfőző kuktában hamarabb megpuhulnak az ételek.Az edényeket  mindig a gáztűzhely platnijának nagysága szerint válasszuk meg.Mindig lefedett fazékben fözzünk,igy kihasználva az elszökő hőt.Ha fedő alatt forraljuk a vizet,akkor annyi energiát takarítunk meg,hogy kettő másik ételt is elkészíthetnénk.
  • Sütő:az elömelegített sütés,nagyon felesleges.Ha erröl lemondunk 20%energiát sporolhatunk meg.
  • Fény:a hozamosabb ideig tartó föl-le kapcsolás nem csak az izzók élettartalmát csökkentik,de még energiát sem sporolunk meg vele!Több kisebb fényforrás sokkal jobb egy szobában,mint egy 150 wattos izzó.Egy energiatakarékos izzó 80%-al kevesebb áramot  fogyaszt,mint egy hagyományos.
  • Vízforraló:50%-al kevesebb áramot fogyaszt,mintha fözőedényben forralnánk fel a vizet,de ha mikroban tesszük,akkor is energiát takarítunk meg.
  • Vízkő:e makacs lerakodás a gépek energiaszükségletét képes 50%-al megemelni.
  • Fürdőszoba:a zuhanyozás sokkal takarékosabb,mint a kádban való fürdés.
  • Mosógép:a kevésbé szennyezett ruhákhoz,alacsonyabb hömérséklet is elég,igy kevesebb áramot fogyaszt és a ruhákat is kiméljük.
  • Hűtőszekrény:egy "A"energiaosztályú hűtőszekrénnyel az évek során jelentős mennyiségű pénzt és áramot takaríthatunk meg egy  "C"osztályúhoz képest.Tisztitsuk meg rendszeresen a hűtőszekrény hőleadó radiátorját,igy hatékonyabban müködik és kevesebb áramot fogyaszt.Rendszeresen olvasszuk le a hűtőt!
  • Olajsütö:biztonságosabb és takarékosabbh,mintha egy olajjal teli edényben sütnénk.

3 komment

Címkék: sporoljunk

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr61825565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oroszlán25 2008.12.16. 11:17:05

Nagyon elgondolkodtató dolgok ezek sztm.Én is összegyüjtöttem magamnak,h min szoktam sporolni,igen meglepö dolgot tapasztaltam!

-A megmaradt leszürt húslevest én leszoktam fagyasztani és akkor veszem elö,ha rizst,tarhonyát csinálok,azzal öntöm fel.De különbözö levesekhez is szoktam használni.
-Télen,amikor nagyon sporolni akarok és nincsen annyira tele a hütö,akkor kiszoktam pakolni a spájzba,mert ott jó hideg van.
-Ha leves tésztát fözök,akkor, amikor felforrt el is zárom,mert a saját levében puhára fő.
-Ha nem sikerül a piskota tészta nem dobom ki egyböl a kutyának,hanem leöntöm pudinggal és máris kész a desszert.
-A virslit én mindig mikroban csinálom meg.
-Több megmaradt ételt szoktam "ujra hasznositani". :-) Ilyen például a sima,üres lecsó,mert az pörkölt alá nagyon kiváló.A szombatrol hétföre megmaradt akármilyen husbol elkészitett pörköltet fel lehet dobni egy hortobágyi palacsinta "öltözékkel".Vagy ledarálom a hust és fasirtot csinálok belöle.

Persze h sporol az ember ott ahol tud,mivel nem kell kinyitni a pénztárcát és máris ott van az izletes ebéd.Azta mindenit!Most látom h mennyire tudok sporolni! :-) :-)

schupi 2008.12.19. 20:18:51

Tök jó a lecsós és a piskótás ötlet is!

Oroszlán25 2008.12.20. 07:23:48

Köszi!Majd probáld ki 1x és tényleg,ha marad maradékod,akkor gondolkozz el,h vajon mit tudnál belöle csinálni,én mindig ezt teszem!Komolyan!És meglepödsz majd,h szinte semmibe se került az ebéded! :-)
süti beállítások módosítása