Oroszlán25 2009.04.23. 13:08

Babakonyha :-)

Főzelékek

 

Alapfőzelék

A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük. A burgonya semleges ízű, könnyen emészthető, tápláló főzelékalap. A kockákra vágott krumplit annyi sós vízbe tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Zománcos edényben, lefedve, takaréklángon 10 perc alatt elkészül. Ekkor, a saját főző levét használva villával pépesítjük. A babák úgy szeretik, ha tejföl sűrűségű, és nem habos. Egy-két kanálnyival próbálkozzunk, az adagot naponta emeljük, ami szerencsés esetben 1 hét alatt 100-150 ml lehet. Ekkor a megfőtt krumplihoz 1-2 mérce babatejport vagy élőflórás kefirt keverjünk. Ha a kicsi rosszul fogadja, próbálkozzunk 2-3 szelet sárgarépa vagy egy szelet alma hozzáadásával.

Fűszeres burgonyfőzelék

Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vágott zeller zölddel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 evőkanálnyi szárazon pirított darával, és csak a szükséges mennyiségű vízzel tesszük fel főni. Takaréklángon 15 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, dúsítjuk 1 mokkáskanálnyi vajjal, néhány csepp citromlével, és villával pépesítjük. A citrom helyett savanyíthatjuk 1 evőkanálnyi friss, nyers paradicsomlével is. A burgonya után a sárgarépa következik, majd idénytől függően a következő sorrend ajánlott: sütőtök, cékla, főzőtök, spenót, sóska, saláta, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, zsenge karfiol, zsenge karalábé és a szelídgesztenye.
Káposztafélét egyéves korig nem főzünk, de nyers, kipréselt káposztalé adható.

Tökfőzelék

A hámozott és kockákra vágott tököt krumplival és 1 kk. aprított póréhagymával (nem olyan szagos és csípős, mint a vöröshagyma) vagy újhagymával, pici sóval, pici édes-nemes pirospaprikával és vágott zöldkaporral puhára főzzük. Krumpli helyett sűríthetjük 1 kk. pirított búzaliszttel. Dúsítjuk 1 kk. 12 százalékos tejföllel, és pépesítjük.

Répafőzelék

Kezdetben minden főzeléket krumplival sűrítünk, majd lassan a liszteket is be lehet iktatni, de egyéves korig csak vizes habarás vagy szárazon pirított rántás formájában. (A lisztfélék pirítással ízletesebbé és könnyebben emészthetővé válnak.)
A répát megreszeljük, a krumplit feldaraboljuk, és picit sós vízben együtt puhára főzzük, majd villával vagy robotgéppel pépesítjük. Keverünk bele 1-2 mérce babatejport vagy kefirt. Ízletesebb a répafőzelék, ha rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel sűrítjük.

Spenótfőzelék

A nagylevelű zöldfőzeléknek, salátáknak valókat alaposan, egyenként és folyóvíz alatt kell megmosni. A spenótleveleket félbehajtjuk, kivágjuk a szárát és leforrázzuk. Ezt a vizet kiöntjük. 3-4 ek. vágott spenóthoz adunk 2 ek. darabolt burgonyát, pici sót, 1 kis gerezd fokhagymát, picike szerecsendióport, és vízzel 10 percet főzzük. A fokhagymát kivesszük belőle, dúsítjuk 1 ek. kávétejszínnel és pépesítjük.
Nyolc hónapos kortól az összezúzott fokhagyma is benne maradhat, és a krumpli helyett sűríthető szárazon pirított zsemlemorzsával is.

Borsófőzelék

A baba első borsófőzeléke így készül: 2 ek. darabolt krumplit, 10 szem friss cukorborsót, pici sót, cukrot, zöld petrezselymet egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzünk.
Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, dúsíthatjuk 1 ek. kávétejszínnel vagy babatejporral, és növeljük a borsó mennyiségét. A krumpli helyettesíthető krumplipehellyel, rizs- vagy zabpehelyliszttel.

Bébiétel receptek 6 hónapos kortól! :-)

 

Anyatejes spenót

 
Hozzávalók:
2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót)
2 ek olívaolaj
2 ek kukoricaliszt
150 ml anyatej
Elkészítés:
0 - ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit kitépjük, forró-lobogó vízbe dobjuk és öt percig forraljuk, majd egy vágódeszkán apróra metéljük. Ha fagyasztott spenótot vettünk, akkor fagyott állapotban kisebb kockákra feldaraboljuk, előfőzni nem szükséges.

1 - a lisztből és az olajból rántást készítünk: egy lábasban az olajhoz keverjük a lisztet, és halványpirosra pirítjuk. A lábast lehúzzuk a lángról.

2 - a rántásba tesszük a spenótot, jól megkeverjük, majd felöntjük a tejjel.

3 - sűrűn kevergetve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a spenót elolvad a fakanálon.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 334 kcal (1396 kJ)
Fehérje: 5 g
Zsír: 26 g
Szénhidrát: 19 g
Koleszterin: 45 mg
Rost: 2 g
C-vitamin: 29 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 144 mg
Vas: 3 mg
Nátrium: 65 mg

 

Paradicsomos sütőtökpüré ( 6 hónapos kortól)

 

 Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök fele
5 szem paradicsom
5 dkg csirkemell
1 sárgarépa
1 burgonya
Elkészítés:
A babának:
A sütőtököt megmossuk, és kockákra vagdalva kevés vízzel puhára pároljuk a sütőben. Amíg puhul, feltesszük az aprított csirkemellet, a sárgarépát és a burgonyát főni /párolni/. A paradicsomot nyersen! szitán áttörjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A megpuhult hozzávalókat pépesítjük. A sütőtök és paradicsom keverékének különlegesen finom íze van!

Paradicsomos sütőtökleves mamának:
A sütőtök másik felét felhasználhatjuk levesnek.
Ezt a fajta levest a paradicsom leveshez hasonlóan készítem. Rántást készítve, a sütőtökpürét és ugyanannyi kész paradicsomlét felhasználva, sok zellerrel, sózva és még vízzel felengedve.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 294 kcal (1229 kJ)
Fehérje: 19 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 49 g
Koleszterin: 30 mg
Rost: 9 g
C-vitamin: 68 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 129 mg
Vas: 4 mg
Nátrium: 141 mg

 

Körtés patisszonpüré ( 6 hónapos kortól)

 Hozzávalók:
1 kicsi patisszon, 1 kis burgonya, csipet kapor, leheletnyi jódozott só, 1 szem puha vilmoskörte
Elkészítés:
A patisszont és a burgonyát meghámozom, megmosom, majd megfőzöm annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor már majdnem készen van, rádobom a kaprot, és fedő alatt még párolom pár percet. Amikor teljesen puhák a zöldségek, leturmixolom őket a friss körtével együtt. Az így kapott pürét egyet felforralom, ízlés szerint kevés sóval lehet ízesíteni.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 197 kcal (823 kJ)
Fehérje: 5 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 42 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 7 g
C-vitamin: 35 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 60 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 26 mg

 

Vegyes zöldfőzelék csirkehússal ( 6 hónapos kortól)

 
Hozzávalók:
1 nagyobb burgonya
1 adagnyi csirkemell ( kb. 1 jégkockányi)
zöldségekből is 1-1 adagnyi: zöldborsó, zöldbab, karfiol, sárgarépa, petrezselyem, zeller.
Elkészítés:
A hozzávalókat feltesszük főni. Ha puhára főtt a hús és a zöldségek összeturmixoljuk úgy, hogy a zöldborsó héja is alaposan aprítva legyen.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 126 kcal (527 kJ)
Fehérje: 7 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 23 g
Koleszterin: 6 mg
Rost: 4 g
C-vitamin: 33 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 53 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 37 mg

 

Zellerpüré ( 6 hónapos kortól)

 
Hozzávalók:
2-3 adaghoz:
35 dkg burgonya
40 dkg szárzeller
12 dkg csirkemell
6 teáskanál vaj vagy margarin
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyát héjastól megfőzzük, meghámozzuk, majd áttörjük. A csirkemellet felkockázzuk, a zellert megtisztítjuk és 1 cm-es darabokra vágjuk. A zellert 1 teáskanál zsiradékban megpirítjuk, hozzáadunk 1-2 kanál vizet, és 25 perc alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és készre pároljuk.
A petrezselymet megmossuk, hozzáadjuk a zöldséges húshoz és összeturmixoljuk. A pürét elkeverjük az áttört burgonyával és annyi vízzel hígítjuk, hogy szaftos legyen.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 704 kcal (2943 kJ)
Fehérje: 46 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 88 g
Koleszterin: 73 mg
Rost: 27 g
C-vitamin: 105 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 381 mg
Vas: 4 mg
Nátrium: 585 mg

 

Baba-mix ( 6 hónapos kortól )

 
Hozzávalók:
10 dkg csirke- vagy pulykamell filé, 1 alma, 1 sárgarépa
Elkészítés:
A csirke- vagy pulykamell filét alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük és kevés olajon (lehet olívaolaj is) megpirítjuk. Az almát és a répát picike kockákra vágva megpárolom, majd az egészet összekeverem.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 203 kcal (849 kJ)
Fehérje: 26 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 19 g
Koleszterin: 60 mg
Rost: 7 g
C-vitamin: 9 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 67 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 207 mg
 
Diétás javaslat: Hasmenésre

 

Körtés finomság ( 6 hónapos kortól )

 
Hozzávalók:
2 szép körte
1 kisebb burgonya
10 dkg csirkemell
Elkészítés:
A körtéket és a burgonyát fedő alatt - vagy alufóliába csomagolva, sütőben - puhára párolom, utána turmixolom.
Így nagyon finom desszertet kapok (uzsonnára). Ha csirkehússal gazdagítom, laktató főétel lesz belőle.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 355 kcal (1484 kJ)
Fehérje: 28 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 55 g
Koleszterin: 60 mg
Rost: 11 g
C-vitamin: 31 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 59 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 87 mg
 
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
 
  

Nyuszi csemegéje ( 6 hónapos kortól )

Hozzávalók:
4-5 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1/4 fej saláta

Elkészítés:
A megtisztított sárgarépák és gyökeret kevés vízzel, fedő alatt puhára párolom. Mielőtt kész, hozzáteszem az alaposan megmosott salátát is. Amikor langyosra hűlt, pépesre turmixolom. Külön ízesítést nem igényel, a répától finom édeskés.

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia: 118 kcal (493 kJ)
Fehérje: 4 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 23 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 11 g
C-vitamin: 27 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 150 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 323 mg

 

 
Diétás javaslat: Székrekedésre
www.vatera.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr611081840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása