2009.04.24. 19:26
Fánkos receptjeim!
Amit a fánkról tudni kell....
• Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.
• Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie.
• A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.
• A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni.
• Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.
• A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.
• A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
• Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.
• Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.
- A rumot azért adjunk a tésztához, mert így kevesebb olajat fog felszívni sütés közben. Az alkoholtartalom a melegben elpárolog, tehát gyerekek is bátran ehetik a kész fánkot.
- Amíg a tésztát kelesztjük, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen langyos helyre tegyük.
- A kiszaggatott fánkokat takarjuk le egy konyharuhával. Amíg nőnek-kelnek, még a konyhaajtót se nyitogassuk, mert huzatban összeeshet a tészta.
- Ha nem elég meleg olajba tesszük a tésztát, sokkal több olajat szív fel, túl nehéz lesz a fánk.
- Egyszerre ne kezdjünk túl sok fánkot süni, mert a hideg tésztától az olaj lehűl!
- Ha esetleg marad a fánkból, meleg sütőben vagy mikróban pár másodperc alatt melegítsük meg. Majdnem olyan finom lesz, mint a friss.
Akkor azt hiszem,hogy munkához is láthattok!
Szólj hozzá!
Címkék: farsang
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek