2010.03.19. 12:39
Mit is süssek húsvétra?
Katica muffin
(kb. 12 darabhoz)
Hozzávalók:
Tészta:
180 g lágyvaj vagy margarin
180 g porcukor
1 tasak Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
3 közepes méretű tojás
150 ml multivitaminos gyümölcslé/tea
375 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Sütőpor
Máz:
50 g porcukor
Kb. 3 teáskanál víz
Kevés piros és sárga ételfesték/szörp
Töltelék:
150 g hideg tejszín
150 ml multivitaminos gyümölcslé
1 tasak vanília pudingpor
3-5 evőkanál cukor
Ezen kívül:
tejbevonó a csokipettyekhez
24 csoki rúd
Sütéshez:
12-es muffinforma
Kevés vaj, búzaliszt
Előkészítés:
A hozzávalókat kimérjük. A sütőformát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Tészta:
A lágyvajat vagy margarint egy keverőedényben konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. A cukrot, vanillincukrot, citromhéjat hozzáadjuk, és tovább keverjük. A tojásokat egyenként kb. félpercenként konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. Végül a gyümölcslét is hozzáadjuk.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, és a konyhai robotgép középső fokozatán 2 adagban a masszához adjuk. Két evőkanál segítségével a masszát a muffinformába egyenletes elosztjuk. A tepsit a sütő középső harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Előmelegített sütőben 160 °C-on,kb.30 perc alatt.
Sütés után a muffint még kb. 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a formából eltávolítva sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Vízszintes irányban a muffint kettévágjuk, majd a felső részt továbbfelezzük úgy, hogy az egyik rész picit nagyobb legyen a másiknál.
Máz:
A porcukrot átszitáljuk, fokozatos hozzáadjuk a vizet, míg egy sűrű mázat nem kapunk. A mázhoz hozzáadjuk a piros és a sárga ételfestéket/szörp és bevonjuk vele a nagyobbik muffin fedelét.Felolvasztjuk a tejbevonót,majd a csokipettyeket a muffinra rakjuk egy hurkapálca segítségével, majd középen kettévágjuk a muffin tetejét, így megkapjuk a katica szárnyait. A kisebbik muffinfedőn megfestjük a katica arcát.
A pudingport a tasakon feltüntetett utasítás szerint megfőzzük. A muffin alsó részét megtöltjük.
Édes nyuszik
( 12-14 db-hoz )
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Instant Élesztő
100 g porcukor
2 tasak Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
50 ml meleg tej
150 ml tejszín
100g lágy vaj vagy margarin
Kenéshez:
1 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül:
Néhány szem mazsola
Néhány szál spagetti
Előkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A kelt tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az instant élesztővel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő.
A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, a tésztát hengerré formázzuk, és 12-14 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egy kb. 12 cm magas tojássá formáljuk, majd az oldala mentén kicsit megnyomjuk . A tojásforma keskenyebb csúcsát hosszanti irányban a feléig bevágjuk, és nyuszifüleket alakítunk ki belőle. A nyuszikat a tepsibe helyezzük.
A tojást felverjük és megkenjük vele a fejeket. A mazsolaszemekből szemet és orrot formálunk. A spagetti szálakat kis darabokra törjük, és bajuszt formálunk belőle. A tésztát további kb. 15 percig kelni hagyjuk, majd a tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a nyuszikat megsütjük,előmelegített sütőben 160 °C-on.
Megjegyzés:Aki nem szereti az instant élesztőt,akkor a hagyományos élesztővel dolgozzon a jól megszokott módon.
Húsvéti kakaós fonott kalács
Hozzávalók:
- 30 dkg szitált finomliszt
- fél csomag szárított élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 2,5 dl tej
- 10 dkg teavaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
A tejet, a vajat, az élesztővel és cukorral elkevert lisztet, a csipet sót, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat bepakoltam a kenyérsütő gépbe, és dagasztó-kelesztő programra állítottam. Amíg a gép dolgozott, a puha vajat kikevertem a 2 evőkanál porcukorral és a kakaóporral. Miután elkészült, a tésztát lisztezett deszkán 3 egyenlő darabra osztottam, hosszú rudakká sodortam, majd kb. 6-7 cm széles szalaggá nyújtottam őket, bekentem a kakaós vajjal, és a hosszabik oldalánál fogva feltekertem. Így kaptam 3 szép töltött rudat, amit fonással kaláccsá állítottam össze. Letakarva kelesztettem még fél órát, felvert tojással megkentem a tetejét, és kb. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
Húsvéti koszorú
Hozzávalók:
- 3 dl langyos tej
- 6 dkg kristálycukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 6 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az átszitált lisztbe belekeverem a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, hozzáadom a vajat és a tojás sárgáját, jól átdolgozom, majd meleg helyen megkelesztem. A megkelt tésztát három részre osztom, lisztezett deszkán hosszú hengereket formálok belőle, majd összefonom a három hosszú tésztahengert. Kivajazott tepsibe helyezem koszorú alakban, négy helyre tojás alakúra formált alufófia galacsinokat rakok. Meleg helyen 15 percig pihentetem, ezután a felvert tojással megkenem, jégcukorral megszórom. 180 fokon kb. fél óráig sütöm. Amikor kihűlt hímes tojásokat rakok a mélyedésekbe.
Húsvéti
báránypáros
Bárányforma szükséges!
Hozzávalók:
2 báránytésztához:
-6 tojás
-6 evőkanál kristálycukor
-6 evőkanál liszt
-kis citromlé
A fekete bárányhoz: A fehér bárányhoz:
-10 dkg rama -10 dkg rama
-8 evőkanál cukor -8 evőkanál porcukor
-3 evőkanál kakaópor -1 evőkanál sütőrum
-10 dkg csokidara -10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét habbá verjük, és szép lassan a tésztához keverjük. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A fekete bárányhoz a margarint és a cukrot összefőzzük, hozzáadjuk a kakaóport, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a csokidarában.
A fehér bárányhoz a margarint, a porcukrot és a sütőrumot krémesre keverjük, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Megjegyzés:
A húsvéti csokitojás mellé igazán találó meglepetés lehet ez a süti, könnyű elkészíteni, nagyon finom, és egyből kiderül, ki a család fekete báránya! Jó étvágyat hozzá!
Húsvéti kuglóf
Hozzávalók:
- 13 dkg rama
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 4 tojás sárgáját és a tejet. Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verem, majd nagy mozdulatokkal hozzáadom a cukros-tojássárgás keverékhez. Rászitálom a lisztet és a sütőport is. A tészta egyharmadát visszaszedem a fehérjés tálba, és elkeverem benne a kakaóport. A fennmaradt kétharmadba pedig belereszelem a narancs héját. Kivajazott kuglófformába öntöm először a fehér tésztát, majd ráborítom a kakaósat, és késsel kicsit belekavarok, hogy márványos legyen. Közepes hőmérsékleten kisütöm. Tűpróba szükséges!!!
Már a sütés során érezni lehet a narancsillatot, ami a kész kuglófból is áradni fog! Miután kész, meghintem porcukorral, szeletekben tálalom!
Igazán izgalmas, frappáns sütemény, hamar elkészül. Jó étvégyat!
Nyuszi muffin
Hozzávalók 12 db nyuszi muffinhoz:
-12 db muffin vagy tortácska: választhatjuk kedvenc muffin vagy tortácska receptünket a nyuszi muffinhoz. Legyen azonban lehetőleg sima felszínű, illetve ha nem az, vágjuk le a tetejét egyenesre. Ennek megfelelően egy átlagos méretű (azaz nem túl púpos) muffin a legideálisabb. A tortácska felülete ugyan laposabb, de talán jobban mutat a fej (és egyben kiadósabb a sütemény) egy tortácskánál valamivel nagyobb méretű muffinnal.
-24 db nyuszifül ostyatésztából: a fül legyen kb. 6-8 cm hosszúságú, de vegyük figyelembe formázásnál, hogy sütés közben megnő.
A receptje:
Hozzávalók:
- 100 ml tojásfehérje (kb. 2 fehérje)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- ½ tk kakaó
- vaj és liszt a tepsihez
Elkészítés:
- A fehérjét, lisztet és porcukrot habverővel sima tésztává keverjük. 2 evőkanálnyi adagot tegyünk át egy tálkába, ehhez keverjük a kakaót. Hagyjuk mindkét masszát 1 órát állni.
- Egy tepsit kenjünk ki vajjal és szórjuk ki vékonyan liszttel.
- Mindkét masszához készítsünk elő két kisebb méretű nejlonzacskót. A masszákat egyenként töltsük a zacskókba, és nyomjuk a zacskó egyik sarkába. Erre a sarokra vágjunk egy kis lyukat ollóval.
- A világos masszával formázzunk meg 24 db hosszúkás nyuszifület (kb. 6-8 cm hosszú, alsó része keskenyebb, lehet elhajló fül is). Ha kell, simítsuk el a tésztát, hogy mindenhol kitöltse a formát. Ezután a barna masszával rajzoljuk meg a fülek kontúrját.
- Süssük a tésztát 180 fokon (légkeverős) 4-5 percig. Ha kész, vegyük ki és még melegen tegyük át egy rácsra kihűlni.
-cukormáz: fél tojásfehérjét keverjünk el kiskanállal annyi porcukorral, hogy közepesen kemény (azaz nem folyós) mázat kapjunk. Ezt töltsük nejlonzacskóba, amelyre apró lyukat vágunk.
-színes drazsék, nejlonzacskó
Elkészítés:
- A kész (és kihűlt) muffinokba vágjunk a füleknek egymástól kb. 2-3 cm távolságban, a muffin egyik széléhez közel két akkora nyílást, hogy a füleket kényelmesen be tudjuk csúsztatni. Ha túl közel vannak a vágások, felrepedhet a muffin a fülek között.
- Toljuk a füleket óvatosan a nyílásokba. Vigyázat, ne törjön el a fül.
- A cukormázzal rajzoljuk meg az arcot: két pötty a szemeknek, egy pötty az orrnak, abból két bajusz és esetleg fogak.
- A drazsét helyezzük a szemeknek készített pöttyökre. Hagyjuk a muffint megszáradni.
Tippek:
- A díszítést, leginkább a fülek elhelyezését, végezzük lehetőleg a tálaláshoz közeli időpontban, hogy a fülek lehető legtovább stabilak maradjanak.
- Az arc megrajzolásához használhatunk dekortollat, vagy olvasztott csokoládét is.
- A nyuszi muffin ideális és ötletes húsvéti sütemény gyerekeknek, és természetesen locsolóknak is.
Szólj hozzá!
Címkék: húsvét
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek