2010.04.27. 12:09
Tupperware receptek! ( Tésztacsoda )
Nézzétek meg!Itt van ez a fantasztikus csoda találmány!Hihetetlen, hogy mindig valami nagyszerű, praktikus edénnyel, konyhai eszközzel áll elő a Tupperware!
A Tésztacsodát minden háziasszonynak érdemes és be kell, hogy szerezzen, mert tutira nem bánja meg! :-)
Ismerjük meg a Tésztacsodát!
- A Tésztacsodával könnyen és gyorsan készíthetünk különféle édes és sós töltelékkel készült gombócokat. Ezeket főételként és desszertként egyaránt kínálhatjuk.
- Ezt a praktikus konyhai eszközt nagyon könnyű használni, sok időt takaríthatunk meg vele akkor, ha nagyobb mennyiségű gombócot szeretnénk készíteni.
- A termék kialakítása nagyon praktikus. A felület rácsos kialakítása miatt, sima felületű vagy hatszögletű ?szoknyával? rendelkező gombócot (ravioli, pelmini) egyaránt tudunk vele készíteni.
- Amikor a nyújtót végig gördítjük a felületen, a különleges kialakításnak köszönhetően a töltelék nem nyomódik ki a két tésztaréteg közül, csak az egyes darabok válnak el egymástól. Megfordítva a rácsot a gombócok kipotyognak belőle.
- A Tésztacsodához tartozik egy kétfunkciós kanál. Egyik oldalával a tölteléket adagolhatjuk és tölthetjük a mélyedésekbe. A másik felével - ha szükség van rá - villámgyorsan átnyomkodhatjuk a gombócokat a réseken.
- A Tésztacsodát helyezzük a 3 Literes Lapos Fagyasztós edény vagy a 3,3 Literes Naptárolós edény fölé, és ebben könnyedén összegyűjthetjük az elkészült gombócokat. Attól függően, hogy azonnal ki akarjuk-e főzni, vagy lefagyasztjuk az előkészített tésztát, máris könnyedén tudjuk mozgatni az elkészült gombócokat.
- Kipróbálás után mindenki meggyőződhet róla, hogy milyen könnyen és gyorsan elkészíthető 40 darab gombóc.
- A Tésztacsodát nagyon könnyű tisztítani, langyos vízben kell elmosogatni.
- A Tésztacsoda négy sarkára tapadó lapocskákat kell felragasztani (benne van a csomagolásban hasonlóan az Új Generációs Kenyértartóhoz), így stabilan megáll az asztalon, a konyhapulton munka közben.
- A Tésztacsodát tehát könnyű használni, tisztítani és tárolni is.
Hogyan használd?
1.Lisztezd be a tésztacsodát!
2.Fektesd rá a kinyújtott tésztát!
3.A mélyedésekbe tegyél az adagoló segítségével egy adag tölteléket!
4.Fektesd rá a másik tésztalapot!
5.Gördítsd át a nyújtót a tésztán!
6.Megfordítod a Tésztacsodát és kinyomkodod a tésztát!
7.Forrásban lévő, sós vízben főzzd ki!
Lássunk is hozzá!
Persze könnyű a dolgunk, ha mirelit tésztával készítjük el, de igaziból akkor lesz finom a tésztacsodánk, ha mi magunk készítjük el a tésztát!
Az alap tészta recept!
Leveles vajas tészta-alap recept!
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 5 dkg szobahőmérsékletű vaj, 15 dkg jól lehűtött vaj, 1 evőkanál enyhe ecet vagy fél citrom leve, mokkáskanálnyi só, 2 dl víz, a tészta nyújtásához liszt.
Elkészítés: A lisztet deszkára szitáljuk, majd az 5 deka szobahőmérsékletű vajjal összemorzsoljuk, a sót beleszórjuk, az ecetet rálöttyintjük, és fokozatosan a vizet is belegyúrjuk. Közepesen kemény tésztává dolgozzuk, lehetőleg gyorsan, mert a kezünktől a vaj megolvad, és a tészta nem lesz leveles. Fóliába csomagolva hideg helyen 1 órán át állni hagyjuk. Közben a maradék vajat két fólialap közé fektetve sodrófával fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
Ezután belisztezett deszkán a tésztát is hasonlóan fél centi vastagra sodorjuk, s a vajdarabot az egyik felére fektetjük. A tésztát ráhajtjuk, széleit körben összenyomkodjuk, és keskeny téglalappá nyújtjuk. Ezt követően a tészta egyharmadát jobbról is, meg balról is középre hajtjuk, és ismét kinyújtjuk. A hajtogatást, nyújtást háromszor megismételjük. Majd összehajtogatjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk, és tetszőlegesen formázzuk.
Sonkás - sajtos csoda
Hozzávalók: ( mennyisége ízlés szerint )
* 1 adag leveles vajas tészta
* 40 dkg gépsonka
* 20 dkg trappista sajt
* 1 tejföl, 1 tojásSÁRGA
* 1 zúzott fokhagyma, só
Elkészítés:
A sonkát és a sajtot kb. 1 x 1 cm-s kockákra összevágjuk, elkeverjük a tejföllel, szükség szerint megsózzuk, majd megtöltjük a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180°C-on aranysárgára pirítjuk.
Pörköltes csoda
Hozzávalók: ( mennyisége ízlés szerint )
* 1 adag leveles vajas tészta
* 25 dkg darált hús, olaj
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 zúzott fokhagyma
* fél paradicsom, fél paprika
* só, bors, fűszer paprika
* fél csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paradicsommal és paprikával megdinszteljük, hozzáadjuk a darálthúst, fűszerezzük, megszórjuk felaprított petrezselyemmel, puhára pároljuk.
Ha megpuhult a hús, megszórjuk pirospaprikával.
Amikor kissé kihűlt, elhelyezzük a tölteléket.Kifőzzük.
Tálalás:
Vadas mártással tálalom.Isteni!
Gombás - sonkás csoda sajttal
Hozzávalók: ( mennyisége ízlés szerint )
* 1 adag leveles vajas tészta
* 40 dkg gomba
* 20 dkg gépsonka / füstölt sonka / kötözött sonka
* 15 dkg sajt, 1 tojásSÁRGA
* 1 tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, olaj
* só, bors, esetleg, aki szereti 1 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát.Ha megpirult hozzákeverjük a felszeletelt gombát, fűszerezzük, készre pároljuk.
Amikor kihűlt tejföllel elkeverjük, és itt tesszük bele a zúzott fokhagymát, és a reszelt sajtot.
Ha jól elkevertük, megtölthetjük vele a tésztát!
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojássárgával, megszórjuk sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on, kb. 10 perc alatt megsütjük, addig a sajt aranysárga lesz.
Epres csoda
Hozzávalók:
* 1 adag leveles vajas tészta
* darabos eperlekvár
* zsemlemorzsa
* olaj
* porcukor
Elkészítés:
A tésztát a darabos eperlekvárral töltjük meg.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd olajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha bolti mireli leveles tésztát használunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával, megsütjük aranysárgára, előmelegített sütőben 180°C-on.
Meggyes - túrós csoda
Hozzávalók:
* 1 adag leveles vajas tészta
* 50 dkg túró
* 1 citrom reszelt héja
* 1 vaníliás cukor
* 10 dkg cukor, zsemlemorzsa
* 1 tojásSÁRGA, olaj
* meggy
Elkészítés:
A túrót elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a tojássárgával és adunk hozzá egy csipet sót is.
Az adagoló kanállal a túróból kis halmokat teszünk a tésztára, majd mindegyik közepébe elhelyezünk egy szem kimagozott meggyet.
A kis csodáinkat kifőzzük, majd olajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.Cukros tejföllel is leönthetjük.
Megjegyzés:
Ha bolti mirelit leveles tésztával dolgozunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsiben, tojássárgával megkenve, előmelegített sütőben 180°C-on aranysárgára megsütjük.
Lecsós csoda bundában
Hozzávalók:
* 1 adag vajas leveles tészta
* 1 kg paprika
* 20 kg paradicsom
* 2 -3 nagyobb vöröshagyma
* olaj, só, vegeta
A panírozáshoz:
* liszt, 3 tojás, zsemlemorzsa
Megfőzzük a lecsót:olajon megfonnyasztjuk a felszeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és a paradicsomot, fűszerezzük, lefedve puhára főzzük.Hogy ne maradjon leve, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Amikor már langyos, megtöltjük a tésztát vele.Kipanírozzuk és bő olajban aranysárgára megsütjük.
Tálalás:
Sültkrumplival / krumplipürével / zöldséges rizzsel / rizi-bizivel is tálalhatjuk.
Szólj hozzá!
Címkék: tupperware
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek