2010.04.27. 17:51
Piskótás sütik!
Nono epres finomsága :-)
Hozzávalók a piskótához:
* 6 tojás
* 6 evők. cukor
* 6 evők. liszt
További hozzávalók:
* 250 ml habtejszín
* darabos eperlekvár--->legjobb a házi
* 30 dkg eper
* 1 tábla tejcsoki
* sütőpapír
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180°C-ra .
Elkészítem a piskótát:a tojásokat kettéválaszton, és a sárgáját a cukorral krémesre verem.A fehérjét pedig kemény habbá.
Szépen óvatosan(!) a sárga masszába vegyítem el a lisztet és a tojáshabot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen elsimítom.
A sütőt semmiképpen sem nyitom ki!! Nehogy vissza essen a tészta.
Kb. 20 percig sütöm, tűpróbával nézem meg, hogy lássam, teljesen átsült.
A tepsiből kiveszem és lehúzom róla a sütőpapírt, hagyom kihűlni.
Addig felverem keményre a tejszínt.
Az epreket jól megtisztítom, zöldjét eltávolítom, mérettől függően félbevágom.
A csokit 2-3 csepp olajjal felolvasztom, majd sütőpapírra kis formákat ( szív, csiga, stb. ) rajzolok (nejlonzacskó segítségével, aminek a sarkát kicsit kicsíped vagy ha van habzsákod, akkor a legkisebb lyuku csövön végezzd el! ) .
A kihűlt piskótát ketté vágom, az alsó felét gazdagon megkenem a darabos eperlekvárral, ráhelyezem a másik lapot.Tetejét jó vastagon (kb. 5 cm-re) megkenem a tejszínhabbal, majd ízlésesen díszítem az eprekkel.
Tálalásig hűtőbe teszem, majd kockára szeletelem és mindegyikre csokidíszt teszek.
Megjegyzés:
Hulala tejszínt használok, ebbe nem kell cukor se, zselatin se, mert napokig kemény marad, édes tejszín.
Diókrémes piskóta
Hozzávalók a piskótához:
* 6 tojás
* 12 dkg cukor
* 12 dkg liszt
Hozzávalók a tetejére:
* 10 evők. baracklekvár
* 20 dkg porcukor
* 25 dkg margarin
* 1/2 dl erős, feketekávé
* 1 dl rum
* 30 dkg darált keksz
* 10 dkg darált dió
* csokiforgács
Elkészítés:
Sütőpapírral kibélelem a gázsütő tepsijét.180°C-ra előmelegítem a sütőt.
A tojásokat ketté választom, a fehérjét habbá verem, hozzáadom a cukor felét.A sárgáját a maradék cukorral krémesre verem, ráborítom a tojáshabot, a lisztet hozzáadva összeforgatom.
A tésztát a tepsibe simítom, majd kb. 20 perc alatt megsütöm, de félidőben a sütőt 160°C-ra visszaveszem!Kiborítom a piskótát, lehúzom a papírt róla, hagyom kihűlni.
A piskótát ketté vágom.Az alsót megkenem a lekvárral, majd ráteszem a tetejét és azt is megkenem.
A porcukrot a margarinnal, kávéval, rummal, keksszel és a dióval összekverem.Rákenem a lekváros piskótára ( annyi krémmel kenem meg, hogy kicsivel magasabb legyen, mint a piskóta ) , felszeletelem, megszórom csokiforgáccsal.
Mákos piskóta marcipánkrémmel
Hozzávalók a tésztához:
* 5 tojás
* 10 dkg cukor
* 5 dkg liszt
* 10 dkg darált mák
* 5 dkg mazsola
* egy csipet fahéj
Hozzávalók a töltelékhez:
* 20 dkg fehér marcipán
* 3 dl tej
* 1 csomag tejszínes krémpor
* 4 dl tejszín
* 10 dkg lekvár ( ízlés szerint )
Elkészítés:
Sütőpapírral kibélelek egy 25x20 cm-s tepsit.A sütőt 180°C-ra előmelegítem.
Addig bekeverem a tésztát:a tojásokat elválasztom, a fehérjét kemény habbá felverem.A sárgáját nagyon habosra keverem a cukorral, lazán beleforgatjuk a fehérjehabot.
A liszttel elkeverem a fahéjat, mákot, mazsolát, óvatosan a tojásos masszához adom.
A tepsibe simítom, majd 20-25 perc alatt megsütöm.
A töltelékhez a marcipánt lereszelem, összeforralom a tejjel.
Kevés tejjel kikeverem a krémport, és a marcipános tejhez hozzáadva, sűrűre főzzük.Kihűlésig kevergetjük, hogy ne bőrösödjön meg!
A tejszínt kemény habbá verem, majd a kihűlt krémbe forgatom.
A piskótát megkenem a lekvárral, rásimítom a krémet.Rövid ideig pihenni hagyom, majd kockára szeletelem.
Díszítés:
Tetejét gyümölccsel ( pl.:eper, málna, stb. ) és csokiforgáccsal díszítem.
Megjegyzés:
A Hulala tejszínt használom, mert az tökéletes hozzá!
Nem kell cukor bele, pillanatok alatt felverhető, kemény hab lesz belőle.
Túrókrémes piskóta kocka
Hozzávalók a tésztához:
* 6 tojás
* 12 dkg cukor
* 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja
* 12 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
* 25 dkg ráma
* 30 dkg porcukor
* 25 dkg túró
* 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja
* 1 doboz barackkonzerv
Elkészítés:
Piskótát készítünk:a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét az összes cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a citromhéjat hozzáadjuk és belekeverjük a kézi mixer legmagasabb fokán.
A lisztet ÓVATOSAN ( ! ) egy fakanállal a habba keverjük.A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk.Előmelegített sütőben 220 °C-on 10-12 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a krémet:habosra keverjük a puha margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal.Hozzáadjuk a túrót és tovább habosítjuk.Végül a lecsepegtetett, apróra felkockázott barackot is belekeverjük.
Ha kihűlt a piskóta, kettévágjuk és a krémet a lapok közé töltjük.
2-3 órára hűtőbe tesszük, majd kockára felvágjuk.Porcukorral meghintve tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: sütemények
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek