Mákos - mazsolás baracklekvár

 

Hozzávalók:

- 15 dkg mazsola

- 6 evők. rum

- 1.6 kg tisztított sárgabarack

- 1 citrom leve

- 3 evők. darált mák

- 50 dkg Befőzőcukor 3:1

Elkészítés:

A mazsolást megmossuk, lecsepegtetjük, a rumban áztatjuk egy éjszakán át.

A barackot megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk és kimérjük a megadott mennyiséget.Apróra felvágjuk, a citrom levével leturmixoljuk és főzőedénybe tesszük.

Hozzáadjuk a mazsolát, mákot, cukrot és állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. 3 percig forraljuk.

Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejjel lefelére állítjuk.

 

Egreslekvár

 

Hozzávalók:

- 1.1 kg tisztított egres

- 1 csokor citromfű

- 1 tasak Dzsemfix 1:1

- 1 kg cukor

- 1/2 dl gin

Elkészítés:

Az egrest megmossuk, lecsepegtetjük, szárát eltávolítjuk, kimérjük az adott mennyiséget, majd a szemeket felezzük, a felét turmixoljuk.

Az egrest főzőedénybe tesszük.A dzsemfixet 2 evőkanál cukorral kikeverjük és a gyümölcshöz adjuk, állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk.

Hozzáadjuk a maradék cukrot, 3 percig forraljuk, kevergetjük.Hozzáadjuk ezután a gint és az apróra vágott citromfüvet.

Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelére állítjuk.

 

Epres ribizlilekvár

 

Hozzávalók:

- 70 dkg eper tisztítva

- 50 dkg ribizli tisztítva

- 50 dkg Befőzőcukor 2:1

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsökök felét leturmixoljuk, főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a darabos gyümölcsöket is, a befőzőcukrot, majd állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, 3 percig zubogva forrni hagyjuk.

Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.

 

Fűszeres narancsdzsem

 

Hozzávalók:

- 85 dkg tisztított narancs

- 4 dl narancslé

- 35 dkg cukor

- 1 tasak Dzsemfix 3:1

- 1/2 teásk. őrölt fahéj

- 1/2 teásk. őrölt szegfűszeg

- 2 tasak vaníliás cukor 

Elkészítés:

A gerezdekre szedett narancsot és narancslét főzőedénybe tesszük, a dzsemfixet 2 evőkanál cukorral kikeverjük, majd ezt is a gyümölcshöz adjuk.

Állandó kevergetés közben nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, majd további 3 percig forraljuk.

Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, 5 percre fejjel lefelé állítjuk.

Megjegyzés:

A cukor helyett 25 ml folyékony édesítőszert adhatunk.

Amíg hűl a dzsem, többször is forgassuk meg az üveget, hogy a narancsok egyenletesen eloszoljanak benne.

 

Alma - ringló lekvár

 

Hozzávalók:

- 50 dkg tisztított alma

- 50 dkg tisztított ringló

- 2.5 dl 100%-os almalé

- 1 tasak Dzsemfix 2:1

- 50 dkg cukor

Elkészítés:

A megtisztított almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apróra vágjuk.

A megtisztított ringló magját eltávolítjuk, apróra vágjuk.

A gyömölcsöket turmixoljuk, főzőedénybe tesszük.

A dzsemfixet 2 evőkanál cukorral elkeverjük és hozzáadjuk.Beleöntjük az almalevet is.

Állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és még 3 percig forraljuk.

Üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejtetőre állítjuk.

 

Nono eperlekvárja :-)

 

Hozzávalók:

- 1.25 dkg tisztított eper

- 1 tasak Dzsemfix 2:1

- 50 dkg cukor

Elkészítés:

A megmosott, levelétől megszabadított epret mérettől függően 2-3 darabokra vágok.

Főzőedénybe teszem, hozzáadom a dzsemfixet, majd felforralom nagy lángon.

Ezután beleöntöm a cukrot és hagyom még rotyogni kb. 3-5 percig.

Üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom 5 percig.

Megjegyzés:

Azért Nono eperlekvárja, mert ez mindig sikerült!!

Isteni finom és az egész család szereti! :-)

 

Rozmaringos ribizlizselé

 

Hozzávalók:

- 75 dkg tisztított ribizli

- 5 dl gyümölcslé ( pl.: feketeribizli )

- 1/2 kiskanál finomra aprított rozmaring

- 1 tasak Dzsemfix 2:1

- 50 dkg cukor

Elkészítés:

A megtisztított, leszemezett ribizlit főzőedénybe tesszük, állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk.

Levesszük a tűzről és 10 percig lefedve, állni hagyjuk.

A gyümölcsöt átszűrjük ( pl.: gézlap ) , hogy az apró magjai ne legyenek a lekvárban.

A léből 1 litert kimérünk, majd a rozmaringgal elkevert dzsemfixet hozzátéve felfőzzük.

Hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett nagy lángon 1 percig forraljuk.

Üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé állítjuk.

Megjegyzés:

A rozmaring levél helyett használhatunk rozmaring ágat, amit a végén a még forró dzsembe teszünk.

A lekvár eltarthatósági idejét a friss rozmaring hozzáadása lerövidítheti.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr742144252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása