2010.07.11. 11:31
Befőzés télire!
Mákos - mazsolás baracklekvár
Hozzávalók:
- 15 dkg mazsola
- 6 evők. rum
- 1.6 kg tisztított sárgabarack
- 1 citrom leve
- 3 evők. darált mák
- 50 dkg Befőzőcukor 3:1
Elkészítés:
A mazsolást megmossuk, lecsepegtetjük, a rumban áztatjuk egy éjszakán át.
A barackot megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk és kimérjük a megadott mennyiséget.Apróra felvágjuk, a citrom levével leturmixoljuk és főzőedénybe tesszük.
Hozzáadjuk a mazsolát, mákot, cukrot és állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. 3 percig forraljuk.
Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejjel lefelére állítjuk.
Egreslekvár
Hozzávalók:
- 1.1 kg tisztított egres
- 1 csokor citromfű
- 1 tasak Dzsemfix 1:1
- 1 kg cukor
- 1/2 dl gin
Elkészítés:
Az egrest megmossuk, lecsepegtetjük, szárát eltávolítjuk, kimérjük az adott mennyiséget, majd a szemeket felezzük, a felét turmixoljuk.
Az egrest főzőedénybe tesszük.A dzsemfixet 2 evőkanál cukorral kikeverjük és a gyümölcshöz adjuk, állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk.
Hozzáadjuk a maradék cukrot, 3 percig forraljuk, kevergetjük.Hozzáadjuk ezután a gint és az apróra vágott citromfüvet.
Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelére állítjuk.
Epres ribizlilekvár
Hozzávalók:
- 70 dkg eper tisztítva
- 50 dkg ribizli tisztítva
- 50 dkg Befőzőcukor 2:1
Elkészítés:
A megtisztított gyümölcsökök felét leturmixoljuk, főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a darabos gyümölcsöket is, a befőzőcukrot, majd állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, 3 percig zubogva forrni hagyjuk.
Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Fűszeres narancsdzsem
Hozzávalók:
- 85 dkg tisztított narancs
- 4 dl narancslé
- 35 dkg cukor
- 1 tasak Dzsemfix 3:1
- 1/2 teásk. őrölt fahéj
- 1/2 teásk. őrölt szegfűszeg
- 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A gerezdekre szedett narancsot és narancslét főzőedénybe tesszük, a dzsemfixet 2 evőkanál cukorral kikeverjük, majd ezt is a gyümölcshöz adjuk.
Állandó kevergetés közben nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, majd további 3 percig forraljuk.
Előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Megjegyzés:
A cukor helyett 25 ml folyékony édesítőszert adhatunk.
Amíg hűl a dzsem, többször is forgassuk meg az üveget, hogy a narancsok egyenletesen eloszoljanak benne.
Alma - ringló lekvár
Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított alma
- 50 dkg tisztított ringló
- 2.5 dl 100%-os almalé
- 1 tasak Dzsemfix 2:1
- 50 dkg cukor
Elkészítés:
A megtisztított almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apróra vágjuk.
A megtisztított ringló magját eltávolítjuk, apróra vágjuk.
A gyömölcsöket turmixoljuk, főzőedénybe tesszük.
A dzsemfixet 2 evőkanál cukorral elkeverjük és hozzáadjuk.Beleöntjük az almalevet is.
Állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és még 3 percig forraljuk.
Üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejtetőre állítjuk.
Nono eperlekvárja :-)
Hozzávalók:
- 1.25 dkg tisztított eper
- 1 tasak Dzsemfix 2:1
- 50 dkg cukor
Elkészítés:
A megmosott, levelétől megszabadított epret mérettől függően 2-3 darabokra vágok.
Főzőedénybe teszem, hozzáadom a dzsemfixet, majd felforralom nagy lángon.
Ezután beleöntöm a cukrot és hagyom még rotyogni kb. 3-5 percig.
Üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom 5 percig.
Megjegyzés:
Azért Nono eperlekvárja, mert ez mindig sikerült!!
Isteni finom és az egész család szereti! :-)
Rozmaringos ribizlizselé
Hozzávalók:
- 75 dkg tisztított ribizli
- 5 dl gyümölcslé ( pl.: feketeribizli )
- 1/2 kiskanál finomra aprított rozmaring
- 1 tasak Dzsemfix 2:1
- 50 dkg cukor
Elkészítés:
A megtisztított, leszemezett ribizlit főzőedénybe tesszük, állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk.
Levesszük a tűzről és 10 percig lefedve, állni hagyjuk.
A gyümölcsöt átszűrjük ( pl.: gézlap ) , hogy az apró magjai ne legyenek a lekvárban.
A léből 1 litert kimérünk, majd a rozmaringgal elkevert dzsemfixet hozzátéve felfőzzük.
Hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett nagy lángon 1 percig forraljuk.
Üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé állítjuk.
Megjegyzés:
A rozmaring levél helyett használhatunk rozmaring ágat, amit a végén a még forró dzsembe teszünk.
A lekvár eltarthatósági idejét a friss rozmaring hozzáadása lerövidítheti.
Szólj hozzá!
Címkék: lekvárok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek