2009.02.11. 09:02
Fánkos receptjeim!
Farsangi szalagos fánk 2.
Hozzávalók (kb 3030 fánkhoz)
A tésztához:
100100 g cukor
2020 g só
3030 g élesztő
200200 ml tej
100100 ml tejszín
6060 g vaj
22 db tojássárgája
11 evőkanál rum
100100 g rétes liszt (BFF55)
550550 g finomliszt (BL55)
A tálaláshoz:
porcukor
barackíz
Elkészítés
1. Betesszük a tészta hozzávalóit a kenyérsütő tartályába. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék, tojás, és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!
2. Lisztes asztalra borítjuk, átgyúrjuk és kinyújtjuk 2-2,5 cm vastagra. Egy kiszúróval (2 dl-es vastag falú üvegpohárnak, nagyon jó fogása van) kiszaggatjuk. A maradékokat mindig visszadolgozzuk, a végén, ami marad azt is összegyúrjuk.
3. Tiszta konyharuhára helyezzük, és langyos helyen, letakarva kelesztjük kb 30-40 percig.
4. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk (ne legyen nagyon forró), és abban kisütöm.
Figyelem! Fontos, hogy mindig a lisztes (felső felét, tehát ami kelesztés közben felül van), azt tegyük az olajba először. Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Az első sütés közben fedjük le, fordítás után már nem szükséges.
Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges olajat.
Szólj hozzá!
Címkék: farsang
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek