....mi is az a medvehagyma?

- Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját.

- Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

 

- Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, taposáskor erős hagymaszagot árasztanak.

- Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő gyöngyvirág leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat.

- Könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.

- Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit.

- Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény .

- Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe.

- Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.

- Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.

...nézzünk néhány receptet!

 

Medvehagyma saláta

 

 Hozzávalók:

* 30 g medvehagyma levél
* 10 dkg retek
* 1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé
* 50 ml majonézes salátaöntet
* 1 pohár joghurt
* Só, bors
* 5 g cukor

Elkészítés:

Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.

Medvehagyma krémleves

 

Hozzávalók:

Isteni finom ez a leves!

* 20dkg medvehagyma levél

* 1 dl tejszín

* 1 evők. finom liszt

* 1 db. húsleves kocka

* só, bors

Elkészítés:

A megtisztított medvehagyma leveleket feltesszük főni a  6 dl vízben feloldott húsleves kockával.Pár percig főzzük, hogy a vitamintartalma és szép zöld színe ne vesszen el!Majd leturmixoljuk, vissza tesszük a tűzre és behabarjuk a tejszínnel elkevert liszttel, fűszerezzük, felforraljuk.

Tálalás:

Kockára vágott, enyhén fokhagymás pirított kenyérrel megszórva.

Megjegyzés:

Anyósom azt mondta, hogy a tejszínt helyettesíthetem tejföllel is.


Medvehagymás körözött

Hozzávalók:

* 25 dkg túró

* 1 kis tejföl

* örölt kömény

* só

* fűszerpaprika

* 10-15 medvehagyma levél

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, fűszerezzük ízlés szerint a köménnyel, ha kell sóval, megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük.Ezután hozzáadjuk a megmosott, felaprított medvehagyma leveleket, elkeverjük.

Hűtőbe tesszük tálalásig!


Medvehagymás langalló

Hozzávalók a tésztához:

* 30 dkg liszt

* 10 dkg margarin

* fél csomag élesztő

* 3 dl víz

* só, cukor

További hozzávalók:

* 20-25 dkg medvehagyma levél---de, minnél több, annál jobb :-)

* olaj

* 1 tojássárga

Elkészítés:

A lisztet beleöntöm egy tálba, elkeverem benne a sót--ízlés szerint, belemorzsolom a puha margarint és a vízben felfuttatott élesztőt, jól kidagasztom, félre teszem megkelni.

Az olajon megfonnyasztom egy kicsit a felvagdosott medvehagyma leveleket.

A megkelt tésztát kettő fele veszem.

A gáztepsit kikenem, lisztezem, majd a kinyújtott tésztát belehelyezem, elosztom rajta a medvehagymákat, majd befedem a másik kinyújtott tésztával.Tojássárgával megkenem.

Előmelegített sütőben 170°C-on aranybarnára sütöm, kb. 20-25 perc alatt.

Kockára vágva tálalom!

Nagyon finom, laktató étel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nadragszij.blog.hu/api/trackback/id/tr561970318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása