2010.05.04. 07:54
Irány a szabadba! :-)
Grillekhez való szószok
Paprikás
* 1 piros húsú paprika
* 10 dkg rama
* 1 evők. ajvár
* só, bors
A paprikát megtisztítjuk, kimagozzuk, húsát 8 hosszú csíkra vágjuk.Zsiradék nélkül felforrósítunk egy serpenyőt, megpirítjuk benne a paprika csíkokat.Tányérra tesszük, nedves kendővel letakarjuk és kb. 5 percig pihentetjük.Lehúzzuk a héját és apróra vágjuk.A szobahőmérsékletű margarint simára keverjük a paprikával és az ajvárral, sózzuk, borsozzuk.Hidegre tesszük.
...mi is az az ajvár?
Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is. A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.
Kapros-snidlinges
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 1/2 csokor snidling
* 1/2 csokor kapor
* 10 dkg rama
* só, bors
A szobahőmérsékletű margarint simára keverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk.Hidegre tesszük.
Paradicsomos-zöldfűszeres
* 10 dkg paradicsom
* 10 dkg rama
* 1 evők. finomra aprított bazsalikom
* 1 kisk. finomra vágott kakukkfű
* őrölt fehér bors, só
A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe dobjuk, így könnyen lehúzható a héja.Ezután kimagozzuk, apróra vágjuk.A szobahőmérsékletű margarint simára keverjük a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a paradicsomot.Hidegre tesszük.
Grillezett pulykafalatok paradicsommártással
Hozzávalók:
* 60 dkg pulykamellfilé
* 5 evők. olíva olaj
* 1 dl fehérbor
* 1 mokk. szárított rozmaring
* 1 mokk. szárított kakukkfű
* 1 gerezd fokhagyma
* 20 dkg csiperkegomba
* 20 dkg apró hagyma
* 15 dkg bacon
Elkészítés:
A pulykahúst nagyobb kockára vágjuk.
A páchoz az olajat simára keverjük a borral, a rozmaringgal, kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával.
Beleforgatjuk a húst ás kb. 1 órára pácoljuk benne.
A húst ezután kivesszük a pácból és betekerjük egy kis darab szalonnába, majd felváltva a gombával és a hagymával nyársra húzzuk.
Forró grillrácson 15 percig sütjük, többször megforgatva.
Tálalás:
Paradicsommártással, magos kiflivel.
Paradicsommártás
* 1 fej hagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 evők. olíva olaj
* 1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és forró olajon megpirítjuk.Beleöntjük a paradicsomot a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, majd a megmaradt pácot is hozzáöntjük.10 percig főzzük, majd a húshoz adjuk.
Marhahátszín avokádómártással
Hozzávalók:
* 50 dkg marhahátszín
* 4 fej vöröshagyma
* 2 piros húsú kaliforniai paprika
* 6 evők. olaj
Elkészítés:
A húst falatnyi darabokra vágjuk, tisztítás után.
A hagymát meghámozzuk, négybe vágjuk.
A paprikát megmossuk , nagyobbra feldaraboljuk, majd a hússal és a hagymával felváltva nyársra húzzuk.
Megkenjük alaposan olajajjal, és grillrácson folyamatosan forgatva 12-15 perc alatt megsütjük.Csak a végén sózzuk, borsozzuk!
Tálalás:
Avokádómártással, készen kapható tortillát is kínálhatunk mellé.
Avokádómártás
* 1 paradicsom
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 citrom
* 1 érett avokádó
* 1 csipet chili
Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd húsát villával összetörjük, a frissen facsart citrom levével azonnal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.Hozzáadjuk a meghámozott, apróra feldarabolt paradicsomot és a felaprított hagymát.Fűszerezzük.
Paradicsomos halnyárs citrommártással
Hozzávalók:
* 4 evők. citromlé
* 1 teásk. magos mustár
* 4 evők. olíva olaj
* 50 dkg tömör húsú halfilé ( pl.: tonhal )
* 25 dkg koktélparadicsom
* 15 babérlevél
* só, bors
Elkészítés:
A citromlevet simára keverjük a mustárral, olíva olajjal, sóval, borssal.Hozzáadjuk az apróra felvágott vöröshagymát.
A halat nagyobb kockára vágjuk.Majd a babérlevelet a húskockára téve felhúzzuk a nyársra, felválta a paradicsommal.
Az olajos páccal megkenjük, legalább 2 órára hűtőbe tesszük, néha megforgatjuk.
Majd olajozott grillsütőben 10 percig sütjük.
Tálalás:
Citrommártással és friss kenyérrel kínáljuk.
Citrommártás
* 1/2 dl citromlé
* 1.5 dl tyúkhúsleves kockából
* 1 evők. cukor
* 1 mokk. gyömbérpor
* 1 evők. étkezési keményítő
* 2 szál újhagyma
A citromlevet a húslevessel, a cukorral és a gyömbérrel kis lábosban összekeverjük, addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.Majd felforraljuk és besűrítjük az 1 evőkanál vízzel simára kevert keményítővel.Ízlés szerint sózzuk.A végén tesszük csak bele a felszeletelt újhagymát.
Vegyes nyárs
Hozzávalók a páchoz: ( 4 személyre )
* 4 gerezd fokhagyma
* 1/2 teásk. só
* 1/2 teásk. őrőlt fehér bors
* 1 citrom leve
* 5 zsályalevél
* 1 teásk. vágott kakukkfű
* 1 teásk. vágott rozmaring
* 3 evők. finomra vágott petrezselyemzöld
* 2.5 dl olíva olaj
Hozzávalók a nyárshoz:
* 50 dkg borjúhús
* 50 dkg sertéshús
* 30 dkg vöröshagyma
* 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
Elkészítés:
A páchoz a fokhagymát megtisztítás után össze zúzzuk, elkeverjük a sóval, a citromlével, a zöldfűszerekkel, és az olajjal.
A húsokat kockára vágjuk, a pácba forgatjuk, legalább 1 órát a pácban hagyjuk.
A hagymát megtisztítjuk, 8 gerezdre vágjuk, a paprikákat, a csumájától megszabadítva, nagyobb kockára daraboljuk.
A húsokat a hagymával, a paprikákkal váltakozva fém- vagy hurkapálca nyársakra húzzuk.
A grillrácson 6-8 perc alatt megsütjük.Közben forgatjuk és a páclével locsolgatjuk.
Megjegyzés:
Serpenyőben is elkészíthető a konyhában.
Grillezett cukkini
Hozzávalók: ( 4 személyre )
* 2 közepes cukkini
* 2 evők. olaj
* méz
Elkészítés:
A cukkinikat megmossuk, vastagon felkarikázzuk, megsózzuk, megcsepegtetjuük az olajjal.
Grillrácson 2-4 perc alatt megsütjük.
A cukkiniket megkenhetjük mézzel, nagyon izgalmas ízt kapnak, de vigyázni kell, hogy a méz meg ne égjen!
Szalonnás húspogácsa
Hozzávalók: ( 4 személyre )
* 1 szikkadt zsemle
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 teásk. zöld bors ecetes lében
* 25 dkg darált sertés hús
* 25 dkg darált marhahús
* 1 tojás
* 1 csipet szerecsendió
* 1 teásk. mustár
* 8 szelet bacon
* 2 evők. vaj
Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk.
A zöld borsot lecsepegtetjük, leöblítjük, villával összetörjük.
A zsemlét alaposan kinyomkodva összekeverjük az apróra felvágott hagymával, zöld borssal, a kétféle hússal, tojással, szerecsendióval, mustárral, jól összedolgozzuk.Ha a keverék nagyon száraznak tűnne tehetünk bele egy kis olajat.
A masszából 4 nagy pogácsát formázunk.
A hús pogácsákat keresztben áttekerjük kettő szelet szalonnával, és grillrácson mindkét oldalát 5-5 percig sütjük.Közben vajjal kenegetjük.
Körettel kínáljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: grill
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek