2008.11.23. 18:33
Muffinok! ( édes )
Epres muffin zabpehellyel
Hozzávalók: ( 12 db-hoz )
* 20 dkg liszt
* 2 evőkanál zabpehely
* 1 tasak sütőpor
* 20 dkg eper
* 2 tojás
* 10 dkg barna cukor
* 10 dkg puha vaj
* 2 dl tejföl
* 50 ml tej
* 10 dkg natúr krémsajt
* porcukor
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot , a vajat, a tejfölt és a tejet, habosra keverjük.
A lisztet elkeverjük egy másik tálban a zabpehellyel, a sütőporral, ezután a tojásos masszához öntjük, a tésztát simára keverjük, majd 15 percig pihentetjük a tálban.
Azután a megtisztított eper felét tetszés szerinti kockára vágjuk és a tésztába keverjük.
A muffinsütőt , ha akarjuk kibélelhetjük muffinpapírral, kétharmadáig megtöltjük tésztával.
Előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt muffinokra 1-1 kávéskanál krémsajtot kanalazunk, majd mindegyiket félbe vágott eperrel díszítjük.Finoman megszórjuk porcukorral.
Körtés-csokis muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
# A muffinhoz:
# 20 dkg liszt
# 1 csomag sütőpor
# 10 dkg cukor
# csipet só
# 3 egész tojás
# 12 dkg olvasztott sütőmargarin
# vaníliaaroma
# 10 dkg apróra vágott étcsoki
# 20 dkg megtisztított, felvágott körte
# A díszítésez:
# 5 dkg étcsoki
# 1 teáskanál étolaj
Elkészítés: A lisztet a sütőporral egy edénybe szitálom. Hozzáadom a cukrot és egy csipet sót. Ezekhez jön a feldarabolt körte ill. az étcsoki. A tojást felverem. Hozzáadom az olvasztott margarint és egy kis vaníliaaromát. A tojásos keveréket a száraz hozzávalókhoz adom, gyorsan összedolgozom. Ha nem elég folyékony a tészta, tehetünk bele egy pici tejet, de a körte nedvessége miatt ez nem szükséges. A tésztát vajazott muffinformába rakom, légkeverős sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütöm. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, különben összeesik a muffin! Ha kész, az 5 dkg étcsokit gőzfürdőn megolvasztom. Az étolajat a csokihoz adom, és a muffinokra csöpögtetem.
Megjegyzés:
Nagyon gyors és nem lehet elrontani. A csoki-körte kombináció pedig egyszerűen isteni!
oroszlán25 receptje
Egzotikus muffin
|
Elkészítés: A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket beleforgatjuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük. A felvert egész tojásokat, az olvasztott vajat, a mézet, a rumot és a tejet egy másik tálban összekeverjük, összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Simára kevejük, végül a tésztát a muffinforma kivajazott (vagy kapszlizott) mélyedéseibe adagoljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. |
Barackos muffin
|
Elkészítés: A hozzávalókat simára keverjük, majd kivajazott (vagy papírral bélelt) muffinsütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. |
Epres muffin
(kb. 12 darabhoz)
Hozzávalók:
Tésztához:
125 g földieper
175 g lágyvaj vagy margarin
125 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
4 közepes méretű tojás
175 g búzaliszt
1 csapot teás kanál Dr. Oetker Sütőpor
50 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
Kb. 3 evőkanál tej
100 g kókuszreszelék
Mázhoz:
100 g eperdzsem
Sütőforma:
12-es muffin forma
Kevés vaj és búzaliszt
Előkészítés:
A muffin formát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Tészta:
Egy keverőedényben a lágyvajat vagy margarint konyhai robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vanillincukrot, és tovább keverjük. A tojást egyenként kb. félpercenként a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet, keményítőt és a sütőport összekeverjük, és a tejjel felváltva két adagban a konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán a masszához keverjük. Utoljára a kókuszreszeléket adjuk a masszához. A muffinformát 1-1 evőkanálnyi masszával megtöltjük, az eper darabokkal megszórjuk, majd a maradék masszával befedjük. Végül a formát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a muffint még kb. 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a formából eltávolítva sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Máz:
Az eperdzsemet egy szitán átpasszírozzuk, felmelegítjük, majd a muffint a mázzal bevonjuk, és ízlés szerint citromfűvel díszítjük.
Citromos-mákos muffin
(Kb. 12 db)
Hozzávalók:
Tésztához:
1 tojás (közepes méretű)
50 ml napraforgó olaj
150 ml joghurt
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
130 g búzaliszt
50 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
1 és fél teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
15 g darált mák
Mázhoz:
125 g porcukor
1 citrom leve
Kevés darált mák díszítéshez
Előkészítés:
A muffin sütőformát kivajazzuk vagy papírformával kibéleljük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojást, az olajat, a joghurtot, a cukrot, a vanillincukrot, és reszelt citromhéjat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán rövid idő alatt jól elkeverjük.
A lisztet az étkezési keményítővel és a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, hozzáadjuk a darált mákot, és konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük. Két evőkanál segítségével a tésztát a muffin sütőformában egyenletesen elosztjuk, a sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: Kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A süteményt 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a sütőformából kivéve egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot egy evőkanál szűrt citromlével elkeverjük úgy, hogy sima, sűrű masszát kapjunk. A mázzal a kihűlt muffinok tetejét egy kenőecset segítségével megkenjük, majd azonnal, még a máz megszilárdulása előtt a félretett mákkal megszórjuk.
Tipp:
Díszítéshez a mák helyett használhatunk egyéb színes cukor dekorációt: Dr. Oetker színes Tortadarát, Dr. Oetker Decor Gyöngyöket vagy Dr. Oetker Princess Lillifee Dekorszívet vagy Dekorgyöngyöt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mérleg 2008.11.26. 14:18:47
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal
Utolsó kommentek