(kb. 24 darabhoz)
Sütőforma: (mini muffin 24-es)
Némi vaj, búzaliszt
Hozzávalók:
200 g búzaliszt
2 teáskanál Sütőpor
75 g porcukor
1 tasak Vanillincukor
1 narancs reszelt héja
125 g lágyvaj vagy margarin
3 közepes méretű tojás
50 g aprított mandula
Máz:
2 evőkanál eperbefőtt/eperlekvár
1 evőkanál víz
2 evőkanál porcukor
Kevés aprított mandula
Előkészítés:
A hozzávalókat kimérjük, a sütőformát kivajazzuk, enyhén belisztezzük, a sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Egy keverőedényben a lisztet és a sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, majd konyhai robotgép segítségével kb. 2 percig sima masszává keverjük. A masszát 2 teáskanál segítségével egyenletesen elosztjuk a sütőformában. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük előmelegített sütőben 160 °C-on,kb.20 perc alatt.
Sütés után a muffint még kb. 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd a formából eltávolítva sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Az eperbefőttet egy szitán átpasszírozzuk. Némi vízzel és átszitált porcukorral összekeverjük, és kb. 5 percig főni hagyjuk. Egy ecset vagy kés segítségével a mázat a muffin tetejére kenjük, és aprított mandulával megszórjuk, majd hagyjuk a mázat száradni.
Tipp:
Amennyiben nem áll a rendelkezésre eperbefőtt, úgy használhatunk más piros befőttet vagy zselét. A zselét nem kell a szűrőn átpasszírozni.
Ha a máz megdermedne elegendő újramelegíteni.
Mókás muffin figurák
Hozzávalók:
1 doboz Muffin alappor /saját készítésű maffinok
150 ml olaj
50 ml tej
1 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül:
12 db fagylalttölcsér
20 g tejcsokoládé
Néhány színes csokoládé drazsé
Elkészítés:
A muffint a dobozon lévő használati utasítás alapján elkészítjük. A megsült muffinokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A fagylalttölcséreket kis kalapként a muffinok tetejére fordítjuk, és enyhén belenyomjuk. A csokoládét apróra törjük, és gőz felett megolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét tortadíszítőbe töltjük. A színes drazsékat a csokimázzal a muffinokra ragasztjuk úgy, hogy azok szemet és orrot formáljanak. A maradék csokimázzal szájat rajzolunk.
Tipp:
Ha túl széles szájú tölcsérünk van, vágjuk le a tölcsér alsó részét, és csupán azt használjuk fel sapkának.
A gyerekeink nagy örömmel fognak segíteni a remekművek elkészítésében. :-)
Bogármuffin
Anyósomtól tanultam az alap muffin tészta elkészítését.Mindenféle muffinhoz ez a recept kiváló.Ezt leírom most.
Alap muffin tészta receptje ( 12 db-hoz )
*1 tojás
*7 evők. cukor
*7-8 dkg margarin
*3 dl tej
Ezt egy tálban habosra kikeverem.
---------------------------------------
*14 evők. liszt
*1.5 kiskanál sütőpor
Elkeverjük.
---------------------------------------
Majd a lisztes keveréket hozzáadom a cukros tejhez.Nem kell sokáig kevergetni csak addig, amíg a liszt elvegyül.A muffin formát félig tesszük a tésztával, majd előmelegített sütőben 180 °C-on, 20-25 percig sütjük.
Amit a muffinról tudni kell!
* Ha kakaós muffint szeretnénk csinálni, akkor azt is a liszttel vegyítsük el!
* A liszthez adhatunk: - lekvár
- gyümölcs darabok
- mazsola, kókusz, mogyoró
- csoki darabok, darált dió, darált mák
- mogyorókrém
* A tej helyett adhatunk: - gyümölcslé
- fekete kávé
- tea, befőtt lé, szörp
Elkészítés:
Amikor a maffinok már jól kihűltek, akkor a "kis kalapjukat"levágom, majd ketté vágom.---Ezek lesznek majd a bogarak szárnyai.Éles recés késsel nagyon könnyű.
A következő lépésben elkészítjük a dekorációt.
Hozzávalók a dekorációhoz:
* 2 vaníliás puding, 2 vaníliás cukor
* cukor ízlés szerint
* 1 liter tej
* mandula aroma, vérnarancs aroma
* 1 tábla tejbevonó
* zselés cukor
Elkészítés:
A vaníliás pudingba addig csepegtetek aromákat APRÁNKÉNT!! ,amíg a kívánt színt el nem érem, megkóstolom közben, hogy ne legyen túl intenzív az íze az aroma miatt.
Ezután elkezdem felkenni a krémet a muffin tetejére és a szárnyaira.
Készítek bogarat, lepkét, katicabogarat.A színeket a pöttyökhöz felváltva használom, a katicabogárnak a pöttyei olvasztott tejcsoki, valamint a bogarak csápjai is.Sütőpapírra vonalakat húztam, amit megdermedés után a "fejre"helyezek el.Végül felhelyezem a "fejeket".
Megjegyzés:
Ha nincsen aroma otthon akkor szörppel színezhetjük meg a pudingot.
Használhatunk csak pudingot is.
Utolsó kommentek